Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.udec.cl/jspui/handle/11594/12046
Title: diseño de un sistema de pre-frío en Cerezas Lapins y Sweet Heart utilizando un intercambiador geotérmico de baja entalpía, en el predio Santa Elena en la región de Ñuble
Authors: Cañumir Veas, Juan Antonio
Ramos Penrroz, Felipe Ignacio
Keywords: Cerezas;Conservación;Chile
Issue Date: 2022
Publisher: Universidad de Concepción
Abstract: Este proyecto tiene como objetivo de diseñar un sistema de pre-frío en huerto para cerezas Lapins y Sweet Heart utilizando un intercambiador geotérmico de baja entalpia, en el predio Santa Elena con lo cual se quiere dar una solución al problema del descenso progresivo de la temperatura de campo que emite las cerezas una vez que son cosechadas. Para esto fue necesario analizar los manejos de los frutos durante la cosecha que tienen implementados en el predio para bajar la temperatura de campo y medir con una termocupla tipo T y un termómetro digital UEI DT130 en el fruto las temperaturas que alcanzaban una vez que se cosechaba el fruto. Lo que permitió identificar la importancia que representa la hora de cosecha, ya que desde las 10:00 am hasta las 1:00 pm la temperatura interna del fruto, sobrepasó los 20 °C llegando hasta los 35°C.
The goal of this project is to design a pre-cooling system in the orchard for Lapins and Sweet Heart cherries using a low enthalpy geothermal exchanger, in the Santa Elena farm, in order to solve the problem of the progressive decrease in the field temperature of the cherries once they are harvested. For this, it was necessary to analyze the handling of the fruit during the harvest that has been implemented on the farm to lower the field temperature and measure with a thermocouple in the fruit the temperatures reached once the fruit was harvested. This made it possible to identify the importance of the harvest time, since from 10:00 am to 1:00 pm the internal temperature of the fruit exceeded 20°C, reaching 35°C. The proposed design complies with the removal of field temperature and based on the calculations made and results obtained with a length of 208m for the heat exchanger, which allows air conditioning the precooling chamber.
Description: Trabajo de habilitación profesional para optar al título de Ingeniería Agroindustrial
URI: http://repositorio.udec.cl/jspui/handle/11594/12046
Appears in Collections:Ingeniería Agroindustrial - Tesis Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ramos Penrroz (2022) Diseño de un pre-frio en cerezas Lapins y Sweet Heart.pdf1,38 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons